Ventilatie met warmterecuperatie

Bij ventilatie gaan we de gebruikte binnenlucht vervangen door verse buitenlucht. Doordat de binnenlucht (meestal) actief verwarmd wordt, is deze lucht doorgaans warmer dan de lucht van buiten. De veel koelere verse buitenlucht die de woning binnenkomt, moet dan weer opgewarmd worden. Hierdoor moet je extra gaan verbruiken. Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie lost dit probleem op.

Een systeem D zal de gebruikte binnenlucht op volledig mechanische wijze afzuigen en verse buitenlucht aanzuigen. Dit systeem wordt ook balansventilatie genoemd.
Bij een ventilatiesysteem met warmterecuperatie zal de warmte van de afgezogen lucht afgegeven worden aan de aangezogen buitenlucht. Zo gaat er haast geen warmte verloren. De aangezogen buitenlucht wordt zo eerst op temperatuur gebracht. Dit heeft een gunstig effect op het E-peil van de woning.

Het betreft een centraal ventilatiesysteem dat wordt geregeld vanuit één centrale unit in de woning.

De aardwarmtewisselaar als optie

Het is mogelijk om dit systeem uit te breiden met een aardwarmtewisselaar.

Deze wisselaar maakt gebruik van de energieopslagcapaciteit van de bodem. Op deze manier is het mogelijk om de aangevoerde lucht te verkoelen bij hogere buitentemperaturen. Omgekeerd zal de lucht opgewarmd worden door de bodem bij koudere buitentemperaturen. Dit systeem geeft een bijkomende garantie voor een aangenaam binnenklimaat in huis. 

Passieve woningen hebben extra baat bij de natuurlijke afkoeling/opwarming die een aardwarmtewisselaar op de juiste momenten garandeert.

Phone Icon
+32 (0)11 446 774
(elke werkdag 9-12u)
+32 (0)479 64 54 18