Warmtepompen

De warmtepomp haalt zijn energie uit de omgeving. Dankzij de zon zitten er in de lucht, het water en de aarde massa's warmte opgeslagen, zelfs in de winter.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. De uiteindelijke keuze zal afhangen van de keuze van energiebron (aarde, lucht, water) en het beschikbare budget.

1. water/water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt haar warmte uit het grondwater. Deze warmte zal gebruikt worden voor de waterverwarming en de centrale verwarming.
Om een goede werking te kunnen garanderen, is het belangrijk dat er voldoende grondwater aanwezig is en dat het water geen contact heeft met de buitenlucht.

2. lucht/water warmtepomp

Lucht is gedurende het hele jaar en voor iedereen beschikbaar. De installatie van deze warmtepomp is relatief eenvoudig en budgetvriendelijke.
Het nadeel is wel dat de lucht in de wintermaanden koud kan zijn, waardoor er een extra warmtebron moet worden voorzien die de warmtepomp zal ondersteunen.

3. Aarde/water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt haar energie uit de aarde. De opgewekte warmte wordt gebruikt om het water van de verwarming op te warmen. De gemiddelde aardetemperatuur gedurende het hele jaar schommelt tussen de 8 en de 12°C.

Beschikt u over een grote tuin? Dan kan u opteren voor aardcollectoren die verspreid zijn over de tuin.
Heeft u hier geen plaats voor dan kan u kiezen voor één of meerdere aardsondes, die in de diepte geplaatst worden door grondboringen.

4. Lucht/lucht warmtepomp

Dit systeem haalt haar warmte uit de lucht. De gegenereerde warmte wordt echter niet verbonden met de centrale verwarming, maar wel rechtstreeks aangesloten op ventilatoren in huis. Het is een heel betaalbaar systeem.

Dit type wordt vaak gebruikt als extra verwarming en kan ook ingesteld worden als airconditioning tijdens de zomermaanden.

Phone Icon
+32 (0)11 446 774
(elke werkdag 9-12u)
+32 (0)479 64 54 18